Histéria
PIL KAždý nesmrteľný
1841
1843 – 1865
Pivo MARTINS sa stalo známe a mnohí slovenskí národní buditelia ako Janko Kráľ, Miloslav Hurban, Ľudovít Štúr, Ján Botto či Michal Miloslav Hodža si ho natoľko obľúbili, že s radosťou začali navštevovať Martin pod zámienkou národno-buditeľských stretnutí. Ľudovíta Štúra pivo MARTINS natoľko zaujalo, že sa rozhodol na základe martinského pivného prostredia ako základ pre spisovnú slovenčinu vybrať stredoslovenské nárečie. Pivovar MARTINS by sa určite stal súčasťou MARTINSkého memoranda zo 7. júna 1861, kde na základe dodržiavania pitného režimu zúčastnených došlo k mimoriadne odvážnym ustanoveniam zásadného významu pre slovenský národ. Na popud slovenských krajanov žijúcich v Amerike by bol v roku 1865 prvý export nášho piva do Ameriky. Americký zákazník bol natoľko uveličený, že sme v Amerike museli postaviť ďalšie tri pivovary.
1918 – 1945
MARTINS by určite bol aj súčasťou Martinskej deklarácie z 30. októbra 1918, ktorou Slovensko opúšťa rakúsko-uhorské pivné prostredie a súhlasí so spolužitím v jednom pivnom prostredí s českým národom. Náš pivovar, ktorý do 30. septembra 1938 varil iba svetlé ležiaky, reagoval na podpis Mníchovskej zrady (dohody) a okamžite začal variť čierne pivo, ktoré sa stalo tak obľúbené, že jeho spotreba prevyšovala spotrebu svetlých pív. Jeho predaj náhle dramaticky poklesol od 8. mája 1945, čo sme s nadšením privítali.
1948 – 1992
Súčasnosť
Pri varení BIOLOGICKÉHO piva používame surovinové kvarteto:
• VODA – priamo z vrtu (bez chlóru).
• SLAD – výhradne vyrobený zo sladovníckeho jačmeňa
(nie kukurica, ryža, zemiakový škrob).
• CHMEĽ – výhradne používame české odrody chmeľov
(nepoužívame chmeľové extrakty).
• KVASNICE – tekuté s príchuťou jemne chlebovej zrelosti.
Receptúru používame pôvodnú, ktorú nám odovzdali naši predkovia, a ktorá je uložená na mimoriadne tajnom mieste zabezpečenom niekoľkými bezpečnostnými systémami v neznámom dome jedného zo synov na Kolónke za obrazom s tematikou „zamilovaní mladí ľudia v chmeľnici“.